De Zwitserse Frank, de Zwitserse Bank en het goud.

EUR/CHF ligt al enige tijd heel dicht boven de vloer van 1,20. Dat komt 1) met name door de acties van de ECB maar 2) ook door speculatie over de uitslag van het Goud-referendum op 30 november a.s.
Het referendum kent 3 elementen:

  1. De SNB moet tenminste 20% van haar internationale reserves in goud aanhouden, i.p.v. de huidige 7%. Ze krijgt 5 jaar de tijd om dat percentage te halen.
  2. Eens gekocht mag de SNB het goud nooit meer verkopen.
  3. Alle goudbezittingen dienen vanuit het buitenland terug gehaald te worden naar Zwitserland.

Een “Ja” tegen dit voorstel zou het vermogen van de SNB om de 1,20 vloer in stand te houden serieus ter discussie stellen.

Nordea verwacht geen “Ja” uitslag maar indien die er toch zou komen zou dat een maatregel door de SNB naar voren halen. FX interventie is dan een mogelijkheid maar gezien de al immense omvang van de valutareserves is een fee (credit charge) op het houden van zicht deposito’s bij de SNB waarschijnlijker. Zo’n fee zou een uitstroom van kapitaal en een zwakkere CHF tot gevolg hebben. Bij een “Ja” uitkomst verwacht Nordea zo’n maatregel direct na de uitslag.
Bij een “Nee” uitslag verwachten ze een vergelijkbare actie maar wsch. is dan de SNB vergadering van 11 december de eerste, en meest logische datum.
Nordea ziet EUR/CHF de komende 6 maanden rond de 1,22 en op 1,28 dec 2015.
ING merkt op dat de SNB zelf openlijk en uitdrukkelijk stelling genomen heeft tegen het voorstel. Evenals Nordea verwacht ING dat het voorstel het niet zal halen en dat de SNB de vloer op 1,20 zal verdedigen, mogelijk door het verlagen van de rente op zichtdeposito’s tot onder nul. In dat geval zou EUR/CHF een spike hoger kunnen maken maar als basisverwachting ziet ING EUR/CHF het komende jaar rond de 1,20 blijven.
Net als bij het Schots onafhankelijkheidsreferendum zal de koers in aanloop naar het referendum gevoelig zijn voor opiniepeilingen. Eergisteren (19 november) was er zo’n nieuwe peiling waarbij het “Nee” kamp 47% van de stemmen had en “Ja” 38%, 15% nog zwevend. De goudprijs daalde daarop wel flink maar EUR/CHF steeg slechts 15 pip van 1,2014 naar 1,2029. En ook maar voor heel even.
De strijd om de kiezer is nog niet voorbij. De voorstanders zijn zeer actief om de peilingen in hun voordeel te laten draaien. Tot 30 november zijn verrassingen niet uitgesloten.

Follow me