Krijgt het Britse Pond een adempauze tot Kerstmis?

Afgelopen drie maanden heeft het Britse Pond een serieuze daling laten zien vs. de Amerikaanse Dollar.
In mei van dit jaar lag GBP/USD net iets onder de 1,70 en was de 6-maands consensus verwachting (voor november dus) 1,65. In eerste instantie liep GBP/USD nog iets verder op tot bijna 1,72 in juli. Daarna is het echter hard bergaf gegaan met de koers van het Pond. Het lijkt er terugkijkend sterk op dat die daling met name veroorzaakt is door aanpassing van de verwachting wat betreft de timing van een eerste renteverhoging aan beide zijden van de grote plas. Sinds de zomer is die voor de UK vooruit geschoven van “wellicht al in 4Q14” naar “op zijn vroegst 2Q15” terwijl in het derde kwartaal van dit jaar het de markt duidelijk werd dat het economisch herstel in de US dusdanig vorm kreeg dat een renteverhoging in 2H15 waarschijnlijk werd. Schermafdruk 2014-10-23 18.56.38Rabobank gaat er vanuit dat de koers van het Britse Pond zich op dit moment ongeveer aan die veranderende set van renteverwachtingen heeft aangepast. En hoewel met name onzekerheid over de timing van een Fed renteverhoging voor volatiliteit kan zorgen verwachten ze wel dat GBP/USD in grote lijnen rond het huidige niveau in de range van 1,59 – 1,62 kan blijven de komende maanden.
Handelsbanken is veel negatiever in hun verwachting. Vanwege de grote onzekerheden met betrekking tot herstel van de binnenlandse vraag zien zij het Pond over drie maanden rond de 1,57 staan, en over een jaar zelfs op 1,41.
De consensus verwachting uit de oktober rapportage van FX Prospect is een gelijkblijvend GBP/USD rond de 1,61 voor de komende 6 maanden en daarna een geleidelijke daling naar 1,5740 over een jaar.