Premier Erdogan risico voor koers Turkse Lira

Premier van Turkije Recep Erdogan heeft de presidentverkiezingen op 10 augustus ruimschoots gewonnen. Dit was alom verwacht en de koers van de Turkse lira heeft dan ook geen grote schommelingen vertoond toen deze uitslag duidelijk werd. Op de middellange termijn zien de Rabobank en Nexus-Nordea echter wel enkele risico’s voor de Lira als gevolg van de nieuwe positie voor Erdogan.

In de FX consensus rapportage van Juli is er een gemiddelde verwachting voor USD/TRY van 2,175 voor het einde van 2014 en 2,20 op een jaar tijd.

De verwachting is dat Erdogan na deze overwinning zijn aangekondigde voornemen om zijn machtspositie verder uit te bouwen snel in gang zal zetten. Hiertoe wil hij Turkije omvormen tot een presidentieel geregeerde staat o.a. door als president meer zeggenschap over kabinetsvorming en –benoemingen te krijgen. Al zal hij als president wel zijn lidmaatschap van de AK=partij moeten beëindigen en moeten zorgen voor een loyale nieuwe leider. Mogelijk zal de aftredende president Gul die rol overnemen als premier. In dat geval is het een vergelijkbaar stuivertje wisselen als Putin en Medvedev eerder in Rusland deden.
Nexus-Nordea voorziet de komende drie maanden een onzekere politieke periode door dit stuivertje wisselen, met toenemende internationale kritiek op Erdogans gang naar allenheerschappij, waarbij USD/TRY mogelijk hoger kan stijgen dan de 2,19 die ze nu verwachten voor het einde van dit jaar.
Rabobank beschrijft een heel ander risico nl. dat premier Erdogan in zijn nieuwe positie zich ook de zeggenschap over het monetaire beleid zal proberen toe te eigenen. Hij zou kunnen proberen de CBT te dwingen de rente veel agressiever te verlagen dan de markt op dit moment verwacht. Erdogan heeft al eerder gewaarschuwd dat hij een plan B heeft als president Basci van de CBT de rente niet snel genoeg zou verlagen. Elke maatregel die de onafhankelijkheid van de CBT ondermijnt zal de Lira erg kwetsbaar maken, met name tegen de USD. In dat geval zou de koers aan het eind van dit jaar veel hoger kunnen zijn dan de 2,19 die de Rabobank op dit moment verwacht.