Indonesische Rupiah in hoera stemming

In de FX Consensusrapportage van deze maand lag de gemiddelde spot van USD/IDR net onder de 12.000 en was de consensus view een daling naar 11.700 op het eind van dit jaar en daarna vrijwel gelijkblijvend iets boven dat niveau.
Gelijktijdig met toenemende duidelijkheid dat Joko Widodo voorop lag in de presidentsverkiezingen is de koers van de Rupiah na verschijnen van het consensusrapport sterk opgelopen. En met name na de bekendmaking dat Jokowi inderdaad gewonnen had steeg de Rupiah verder door tot zelfs een niveau van 11.475. Daarna is de eerste euforie wat afgenomen in het besef dat de verliezende kandidaat oud-generaal Prabowi de uitslag bij de rechter gaat aanvechten. De koers is daardoor iets verzwakt en heeft de afgelopen anderhalve dag rond de 11.750 tegen de USD gehandeld. De verwachting van Maybank Singapore is dat USD/IDR tot aan de gerechtelijke uitspraak op 22 augustus zijwaarts zal bewegen. Daarna zal de nieuwe president weinig tijd gegeven zijn om van de wittebroodsweken te genieten als de financiele markten met aandacht de vorming van een nieuw kabinet zullen volgen. Reikhalzend zal er volgens Maybank uitgekeken worden hoe de nieuwe president het probleem van de hoge brandstofsubsidies gaat aanpakken. De invloed van die subsidies op het begrotingstekort is groot, en gebrek aan hervorming zal dus negatief uitpakken voor de IDR. Volgens Maybank is de overwinning van Jokowi op korte termijn dus positief voor de IDR maar zullen eerder vroeger dan later de economische fundamentals weer in het middelpunt van de belangstelling komen. En als de nieuwe regering niet vrij snel na aantreden maatregelen neemt komen de zorgen hieromtrent weer terug. Dit zal dan de koers van de IDR weer drukken en de stijging als gevolg van de verkiezingen weer teniet doen. Maybank houdt voorlopig de verwachting voor einde 2014 onveranderd op een koers van 12.100

Follow me