Gaat de ECB de markt tevreden stellen?

Kans op een korte termijn beweging hoger in EUR/USD.

In het consensus rapport van April is de gemiddelde 1-maands verwachting voor EUR/USD 1,3670. Op het moment ligt de spotkoers daar een halve eurocent onder.
Donderdag vergadert de ECB, en na de opmerkingen van ECB President Mario Draghi dat de ECB klaar was om in Juni te handelen zijn de verwachtingen van de markt hooggespannen. De euro staat dan ook de afgelopen periode redelijk onder druk en is zelfs even onder de 1,3600 gezakt. Veel van deze verwachting is nu echter al ingeprijsd, zoals ook te zien valt in de trading posities bij de CFTC waar vorige week er een netto short positie in EUR was van 2,8 miljard (gestegen van 1,6 miljard netto short de week ervoor). ING is dan ook van mening dat er voor de korte termijn te profiteren valt van een “bear market bounce” die de koers tot boven de 1,37 kan brengen. In een research note van Goldman Sachs van anderhalve week geleden viel hun mening te lezen dat er veel partijen op zo’n bounce hoger zitten te wachten om alsnog shortposities aan te gaan.
Er zal de ECB veel aan gelegen zijn om zo’n bounce niet te hoog te laten oplopen en in ieder geval de neerwaartse druk op de euro te laten voortduren.
Lange termijn consensus verwachting voor EUR/USD ligt op 1,3190 over 6 maanden en 1,2780 over een jaar.

Follow me