De kracht van het Britse Pond

Het Britse Pond heeft de afgelopen week weer aan kracht gewonnen nadat Mark Carney, de Governor van de BoE, vorige week aangaf dat de rente eerder verhoogd zou kunnen worden dan de markt op dat moment in geprijsd had. Voor zijn opmerking hield de markt rekening met een renteverhoging in begin 2015, nu is dat eind 2014. Daarmee zou de Bank of England de eerste grote centrale bank van de G4 zijn die na de crisis van 2008 de rente weer verhoogt. (afgezien van een tijdelijke verhoging en weer snel daaropvolgende verlaging door de ECB in 2011)
ING merkt op dat data over economische activiteit sterk zijn en signaleert dat het herstel ook uitbreidt naar bedrijfsinvesteringen, wat zeer positief is. Ontwikkelingen op de sterk verhitte huizenmarkt zullen bij de timing van een renteverhoging zeker een rol spelen. Tegelijkertijd voorzien ze geen hogere koers in GBP/USD met een verwachting van 1,66 op 3 maanden en 1,60 op een jaar tijd.
In EUR/GBP voorziet ING een lagere trend, die op het moment toch nog erg traag zich ontvouwt. Maar net als Danske Bank lijkt ING hier meer verzekerd van een lager EUR/GBP met als belangrijkste argument de rente-ontwikkelingen in Euroland. De ECB heeft, wanneer de inflatie nog steeds laag blijft, volgens eigen zeggen geen andere keus dan het gebruik van onconventionele maatregelen, lees kwantitatieve verruiming. Dit, en volgens Scotiabank een verwachte afnemende portfolio instroom in het Eurogebied, zet de EUR verder onder druk.
Daarmee lijkt de kracht van het Britse Pond beter tot uiting te komen tegen de Euro dan tegen de US Dollar. De consensus verwachting (zie de rapportage over juni) voor EUR/GBP is 0,787 op 6 maanden en 0,776 op een jaar tijd. Danske zit daar iets onder, ING iets erboven.

Follow me